Ferieførstehjelp


Hvordan ha en god ferie for hele familien? Ja, det er lettere sagt enn gjort, og flere enn meg har nok kjent på at planen som var og forventningen vi voksne hadde ikke ble slik vi hadde tenkt.


I stede for å bemerke det vakre landskapet under bilturen tar det bare minutter mellom hver gang du hører "hvor langt er det igjen til vi er framme".

Dere reiser på fantastiske fornøyelsesparker, men barna virker slitne og misfornøyde.

Eller sydenferien der du ikke kan huske å ha ligget flatt ned på stranden, for der var rett og slett for mye å passe på.


Noen gode råd finnes det uansett hvor reisen går. Her er noen som kan passe for ferie med barn i barnehage alder og i begynnelsen av barneskolen.


Barn er glad i rutiner, det er ikke fordi de ikke liker spontanitet - for i trygge rammer kan de fleste barn like det. Kan det være at vi voksne av og til glemmer å tenke over at vi vet hva vi skal, men det gjør ikke barna? Det betyr ikke at vi skal gi de tre ukers plan med distanser, parker, hoteller osv, for det blir for mye for en liten kropp. Det er allikevel fint for barn å få vite hva som er tenkt for morgendagen.


Hvem har du i flokken din? Små barn vil gjerne gjøre det samme opp og opp igjen, lese den samme boken, synge den samme sangen og besøke den samme lekeplassen. For de minste er det derfor fint at noe er fast i ferien for eksempel der dere bor. Skal dere flytte på dere i ferien så er det fint for små barn å være i ro noen dager på hvert sted.

Senk forventningene! Denne ferien går vi og venter på utrolig lenge og forventningene har rikelig med tid å bygge seg opp. Hva er det viktigste for oss å sitte igjen med når ferien er over? Finn ut hva dette er både fra de voksnes- og fra barnas perspektiv, så... hva er viktig å ha fokus på hvis dette skal være resultatet?


Opplev sammen. Vær tilstede her og nå og lytt til hva som er viktig for hvert enkelt individ i din familie. Kanskje er leken som 5 åringen har lyst å gjøre sammen med deg noe annet enn du hadde tenkt... stopp opp og lek mer!

Søvn og mat er like viktig i ferien som i hverdagen. Små barn kan ikke endre så mye på søvnmønsteret sitt, og mange kjenner nok igjen at de yngste står opp til samme tid uansett leggetid. Hold på gode vaner med både mat og søvn, det gir lykkeligere barn og foreldre:)


Du kjenner ditt barn best. Skulle det allikevel være slik at noe ikke fungerer, legg om strategien. Selv om vi gjerne har hatt en fast måte å reagere eller gjøre noe på tidligere behøver ikke det å være slik fremover.


Nyt tiden sammen i sommerferien, ønsker dere alle en deilig sommer med gode opplevelser som skaper verdifulle minner.


Hjerte til deg fra meg

82 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle